Az immunrendszer a szervezeten belüli mechanizmusok és reakciók csoportja, amelyek megvédik azt, és küzdenek a szervezetben lévő betegségek vagy gyulladások ellen. Kétféle immunrendszert ismerünk, a veleszületett és az adaptív. Veleszületett vagy természetes immunitás az, amellyel születünk, míg az adaptív, azaz szerzett immunitás csak az élet során keletkezik. A megszerzett immunitás erősebb, és akkor kezdődik, amikor a természetes immunitás már nem képes leküzdeni a betegséget. Példaként említhetjük a gyakran beteg kisgyermekeket, akiknek adaptív immunitása még nem alakult ki. A szerzett immunitás második lényeges jellemzője a memória. Ez azt jelenti, hogy ha már találkozott egy adott betegséggel, akkor másodszor is jobban tud küzdeni vele. És éppen a betegségek megelőzése miatt fontos immunitásunk folyamatos támogatása. Három garantált módot fogunk elképzelni ennek megvalósítására.

A close up of a fruit  Description automatically generated

Az egészséges táplálkozás az alap

Az egészséges táplálkozás az alap.A kiegyensúlyozott táplálkozás, a vitaminok, ásványi anyagok és fehérjék megfelelő bevitele segíti a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, pozitív hatással van az immunrendszerre. Az immunitást természetes módon támogató vitaminok közé elsősorban a D- és a C-vitamin tartozik. A D-vitamin ideális forrása a napfény. Kutatások szerint már napi 30 perc napozás is fenntartja a D-vitamin optimális szintjét. Amint azt bizonyára Ön is tudja, a C-vitamin fő forrása a citrusfélék, de abból a tényből adódóan, hogy ezeket a gyümölcsfajtákat hozzánk importálják. külföldről a C aránya lényegesen alacsonyabb, mivel a terméseket érés előtt szüretelik. Éppen ezért javasolt a különböző, magas C-vitamin-tartalmú táplálék-kiegészítők fogyasztása, mint például a homoktövislé, a spirulina vagy a chlorella. Az immunitás kialakítását is jelentősen segítő ásványi anyagok közé tartozik a cink és a szelén, amely megtalálható például a húsban, a tenger gyümölcseiben, a halban, a zöldségekben és a diófélékben. A fehérjék jótékony hatásairól és azokról a forrásokról, amelyekből célszerű meríteni, korábbi cikkünkben olvashat. Néhány ember azonban gyomorpanaszokkal reagálhat a magasabb fehérjebevitelre, ezért fontos, hogy bizonyos mennyiségű rostot tartalmazzon az étrendben. Legnagyobb mértékben a hüvelyesekben, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű kenyérben és a psylliumban található. A psyllium az indiai Plantago ovata gyógynövény magjaiból származó rost. Cöliákiában vagy laktóz intoleranciában szenvedők számára is alkalmas.

7-8 órás minőségi alvás

Úgy gondoljuk, hogy elégedettek vagyunk ezzel a tippel, mert az alvás az emberiség egyik legnépszerűbb tevékenysége. Ez azonban nem csak kellemes, hanem hasznos is. Biztosan átélt már olyan napokat, amikor keveset aludt, és egész nap fáradtnak, idegesnek vagy éhesebbnek érezte magát. Az alváshiány azonban nem csak a másnapi közérzetet befolyásolja, hanem hosszú távon az immunitást is. A szakértők számos tanulmányban egyetértenek abban, hogy az optimális alvásidőnek 7-8 óra körül kell lennie. Számos tényező befolyásolja minőségét, legyen szó a napközbeni aktivitás hiányáról, stresszről vagy lefekvés előtti alkoholfogyasztásról. Azt gondolhatja: „Ez hülyeség, néhány ital után mindig jobban elalszom!” Az alkohol segít elaludni, de más módon nem tesz jót az alvásnak. Ellenkezőleg. Az alvászavarokat gyakran a gyakori esti alkoholfogyasztás okozza. Tehát hogyan lehet javítani az alvás minőségén? Ha a kellő aktivitás és az egészséges táplálkozás ellenére nehezen tud elaludni, remek választás a különféle gyógynövények, melyeket tinktúra formájában is megtalálhatunk. Ilyen például az orbáncfű, a golgotavirág vagy a levendula. A hosszú fürdők kedvelőinek javasoljuk, hogy magnéziumpelyhet adjon a vízhez, aminek számos előnye van, többek között javítja az alvás minőségét és oldja a lelki és fizikai feszültséget.

Mozog!

A sportolás is az egyik immunerősítő. A gyakorlat serkenti az immunsejtek folyamatos cseréjét a véráram és a szövetek között, ami magasabb immunvédelmi aktivitást és jobb anyagcsere-egészséget eredményez. Említettük a stresszt az alvásgyilkosok között is. A sportolás során a boldogság hormonja – endorfin – keletkezik, amely remek módszer a stressz negatív hatásainak csökkentésére. Felszabadulásakor eufória, megnövekedett étvágy, nemi hormonok felszabadulása és az immunválasz erősödése lép fel. Mit tanulunk ezekből a tényekből? Rendszeres testmozgás! Erős immunitásod és sok energiád lesz a hálószobában.

Üzleti feltételek

Nagyker

Kapcsolat

A sajtóban

Blog

Hogyan panaszkodjunk

Kapcsolat

Telefon

Mail

Cég címe

ANilab s.r.o.
Trieda KVP 1
Košice - Mestská Časť Sídlisko Kvp
04023
IČ DPH: SK2121129296

Minden 15 000 HUF rendelés felett 1 Reishi kávé ingyen!