Ami a gyógygombákat illeti, bevett gyakorlat, hogy egy első ránézésre nem vonzó gomba is nagy hatással lehet az emberi egészségre. Nincs ez másként a Chaga gomba, más néven fekete anyag esetében sem. A gomba teljes felülete fekete, de puha, narancssárga magjában az egészségre jótékony vitaminok és antioxidánsok széles skáláját találjuk. Kíváncsi, hogy melyek azok? Ezt az információt, valamint az egészségére gyakorolt specifikus előnyöket a következő cikkben olvashatja.
A hagyományos orvoslás része
A Chaga gomba története Mezopotámia idejére nyúlik vissza, ahol gyakran használták az orvostudományban. Ezenkívül a szárított gombából származó port a vallási szertartások során is felhasználták.
Később alkalmazták Európa északi részein, leginkább Oroszországban terjedt el, ahol a hagyományos orvoslás része is. Azonban Kínában a hagyományos orvoslásban is szerepel és még Japánban sem ismeretlen.
Egészségügyi előnyök
Bár a Chaga gomba emberi egészségre gyakorolt hatása még mindig kutatás tárgya, számos egészségre gyakorolt jótékony hatás már ismert. A hagyományos orvoslásban a Chaga gombát főként az általános egészség javítására használták. Ugyanezt a szerepet tölti be a modern gyógyászatban. Erősíti az immunitást is, mivel csökkentheti a hosszan tartó gyulladásokat, vagy megszabadíthatja a szervezetet a káros baktériumoktól és vírusoktól.
Ennek a gombának a fogyasztása segíthet a cukorbetegség és a szívbetegségek kezelésében is. Pozitív hatással van bizonyos rákfajtákra is, fogyasztásával megelőzhető a rákos sejtek növekedése a májban, a tüdőben vagy a vastagbélben.
Tea és táplálék-kiegészítő
A Chaga gomba jelenleg tea formájában, por és kapszula táplálékkiegészítőként is kapható.
A tea esetében lehet kizárólag Chaga gombát tartalmazó vagy különböző gombák kombinációjából összeállított tea. A teát meleg vagy hideg vízzel is elkészíthetjük, a Chaga gomba gyógyító tulajdonságai mindkét esetben megmutatkoznak.
Az étrend-kiegészítők különböző arányban tartalmazzák a gomba kivonatát, valamint más, egészségre jótékony vitaminokat és ásványi anyagokat.
Comments are closed.